top of page

Panu Savolainen & JPP

Svengistä ei ole pulaa, kun erityisesti jazzin parista tunnettu vibrafonisti Panu Savolainen yhdistää voimansa maamme legendaarisimman kansanmusiikkiyhtyeen, vuonna 1982 perustetun JPP:n kanssa. Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon hiljattain listatun kaustislaisen viulunsoittoperinteen lennokkuutta jazzimprovisoinnin leikillisyyden kanssa naittava kokonaisuus julkaistiin ylistystä saaneella Panu Savolainen & JPP -albumilla lokakuussa 2023. Savolaisen ja JPP:n jäsenten sävellyksistä sekä jazzlainakappaleista koostuvan konsertin tunnelmat vaihtelevat aina kaustislaisesta pelimanni-iloittelusta haikean koskettaviin balladeihin, nostattaen taatusti kuulijoiden suupielet hymyyn pitkäksi aikaa.

 

Vibrafonisti Panu Savolainen tunnetaan monipuolisena ja ilmaisuvoimaisena muusikkona ja säveltäjänä niin jazzin, klassisen kuin muunkin akustisen musiikin parissa. Suomalaisen musiikkimaailman tietoisuuteen hän nousi vuonna 2009 perustetun Herd-trionsa sekä erityisesti Herdin ja laulaja Aili Ikosen yhteisen Jazzbasilli-projektin myötä. Kolme albumia julkaisseen Herdin lisäksi Savolainen on johtanut mm. Toivo Kärjen 100-vuotisjuhlavuotta juhlistanutta Toivo-yhtyettään ja 2017 perustettua Panu Savolaisen Soivaa Trioa sekä esiintynyt mm. Helsingin kaupunginorkesterin, Sinfonia Lahden sekä UMO Helsinki Jazz Orchestran solistina.

 

Suomalaisen kansanmusiikin uudistajana ja sanansaattajana jo yli 40 vuoden ajan toiminut JPP (ent. Järvelän Pikkupelimannit) perustettiiin suomalaisen pelimanniviulunsoiton pääkaupungissa Kaustisella. Viulusektion ohella kontrabassosta ja harmonista koostuvan yhtyeen musiikilliset juuret yltävät aina 1700-luvulle saakka ja ne ovat saaneet alkunsa Kaustisen Järvelän kylästä kotoisin olevan Järvelän suvun soittoperinteestä. Sen pohjalta oman yllätyksellisen tyylinsä luonut JPP on kiertänyt ahkerasti maailman mantereita ja julkaissut 11 albumia.

 

Panu Savolainen, vibrafoni

Mauno Järvelä, viulu

Arto Järvelä, viulu

Tommi Pyykönen, viulu

Matti Mäkelä, viulu

Timo Myllykangas, basso

Timo Alakotila, harmoni

”Rajojen yli että heilahtaa – jazz ja kansanmusiikki sekoittuivat ihanasti” -Helsingin Sanomat

”Kansanmusiikki ja jazz kohtasivat upealla tavalla” - Kaleva

”Toden totta tämä konsertti oli soinnin juhlaa” -Karjalainen

”Kansanmusiikkia svengaavalla kierteellä" -Ilkka-Pohjalainen

”Ja kappas: periaatteessa eripariset musiikilliset maailmat kohtaavat kuin olisivat veljet keskenään” -Hifimaailma

 

Panu Savolainen & JPP -albumi Spotifyssa: https://spotify.link/9oaBJL7H2Db

bottom of page